fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

ממשל ביידן נמצא במגעים להחמיר את ההגבלות על הסחר בצ'יפים מול סין, כאשר הוא בוחן את השימוש במגבלות הסחר החמורות ביותר הקיימות. צעד זה יכול להשפיע על חברות כמו טוקיו אלקטרון (TOELY) היפנית ו-ASML ההולנדית שהן שחקניות מרכזיות בתעשיית הצ'יפים העולמית. על פי דיווח של The Wall Street Journal, הממשל שוקל להשתמש בכלי הקרוי "כלל מוצר ישיר זר" (FDPR), המאפשר לארה"ב להטיל פיקוח על מוצרים זרים שמשתמשים בטכנולוגיה אמריקאית, גם אם בשיעור הקטן ביותר.

המטרה של הממשל היא לשכנע את בעלי הברית, שכבר הגבילו משלוחים של ציוד מפתח לסין, להגביל את יכולת החברות שלהם לשירות ולתקן ציוד שכבר נמצא בסין, דבר שאסור לחברות האמריקאיות לעשות. מדובר בצעד דרמטי שיכול להשפיע על התעשייה הגלובלית ולשנות את מאזן הכוחות בשוק הצ'יפים.

ההגבלות המוצעות צפויות להשפיע בעיקר על חברות כמו טוקיו אלקטרון ו-ASML, אשר מייצרות ציוד לייצור צ'יפים החיוני לתעשייה. המניות של טוקיו אלקטרון נפלו ב-7.5%, ואילו חברות אחרות בתחום, כמו Lasertec Corp  ו- Screen Holdings Co, גם הן סבלו מהפסדים משמעותיים בשוק.

הממשל האמריקאי נמצא במצב עדין, כאשר חברות אמריקאיות טוענות שההגבלות על הייצוא לסין פוגעות בהן בצורה בלתי הוגנת ודורשות שינוי במדיניות. בעלי הברית, מצידם, אינם רואים סיבה לשנות את המדיניות שלהם לקראת הבחירות הנשיאותיות הקרובות בארה"ב.

ההגבלות שהוטלו על ידי ארה"ב באוקטובר 2022 והוחמרו שנה לאחר מכן, נועדו למנוע מבייג'ינג להשיג טכנולוגיה מתקדמת שתוכל לשפר את יכולות הצבא שלה. ההגבלות הללו פגעו בחברות סיניות כמו Huawei ו- Semiconductor Manufacturing International Corp, והקשו עליהן להשיג ציוד וחומרים חשובים.

עם זאת, המדיניות גם עלתה לחברות האמריקאיות מיליארדי דולרים בהכנסות. תעשיית הצ'יפים האמריקאית טוענת שהיא נושאת בנטל גדול מדי ושהיא צריכה שיתוף פעולה רחב יותר מצד בעלי הברית כדי למנוע מסין למצוא דרכים לעקוף את ההגבלות הקיימות.

חברות אמריקאיות כמו Applied Materials Inc., Lam Research Corp ו- KLA Corp לוחצות על הממשל לשנות את המדיניות בטענה שההגבלות הנוכחיות פוגעות בהן ולא מצליחות לעצור את ההתקדמות הסינית כפי שהממשל קיווה. הן טוענות שסין ממשיכה להתקדם בתחום הצ'יפים בעזרת ציוד ומהנדסים ממדינות אחרות.

מכונת ליטוגרפיה לייצור שבבים

בנוסף, החברות האמריקאיות מציעות להרחיב את הקריטריונים לרשימת ה"אימות הבלתי מאומת" (unverified list), שמחייבת חברות לבקש רישיונות לייצוא טכנולוגיות מסוימות. הצעד הזה עשוי להוות איום על חברות כמו ASML ו-Tokyo Electron אם ימשיכו לשרת לקוחות סיניים שהאמריקאים רואים בהם סיכון לביטחון הלאומי.

ההגבלות האמריקאיות על הסחר בצ'יפים מול סין משפיעות גם על תעשיית הצ'יפים הרחבה יותר. חברות כמו אנבידיה (NVDA) ו-AMD, שנסחרות בבורסה בארה"ב ותלויות במידה רבה בשוק הסיני, חוו ירידות משמעותיות בעקבות ההגבלות המוצעות. מניות אנבידיה ירדו ב-6.6%, בעוד שמניות AMD ירדו ב-10.2% (נכון ליום 17/07/2024).

במקביל, חשוב לזכור שהמהפכה הטכנולוגית בתחום הבינה המלאכותית (AI) נמצאת כאן כדי להישאר ולא מראה שום סימני עצירה. על פי דיווח של Financial Times, חברת אנבידיה עשויה להגיע לשווי שוק של 50 טריליון דולר בתוך עשור, על פי הערכתו של אחד המשקיעים הטכנולוגיים המובילים, ג'יימס אנדרסון.

אנבידיה, שבראשה עומד המנכ"ל ג'נסן הואנג, מתוארת כמי שנמצאת במרכז "מהפכה תעשייתית חדשה". החברה נהנתה מביקוש גובר לצ'יפים שיכולים להפעיל מודלי AI מתקדמים, כמו ChatGPT של OpenAI. מניות החברה זינקו ב-162% מתחילת השנה, ושווי השוק שלה עבר את ה-3 טריליון דולר.

אנדרסון מציין שהצמיחה בביקוש לצ'יפי AI נמשכת בקצב של כ-60% בשנה, והוא מעריך כי בתוך עשור, שווי השוק של אנבידיה עשוי להגיע ל-50 טריליון דולר. אם התחזית הזו תתממש, אנבידיה תהיה אחת החברות הגדולות והמשפיעות ביותר בעולם הטכנולוגיה.

הירידות במניות אלו נובעות מהחשש שההגבלות החדשות יפגעו ביכולת החברות להמשיך ולייצא לסין, מה שעלול להשפיע על הכנסותיהן ורווחיותן. אנבידיה ו-AMD הן שתי חברות מרכזיות בתחום הצ'יפים, והמכירות שלהן לשוק הסיני מהוות חלק משמעותי מהכנסותיהן. ההגבלות החדשות עשויות להקשות עליהן להמשיך ולספק את הביקוש הגדל בסין ולהשפיע על צמיחתן בטווח הארוך.

יצרנית מכונות הליטוגרפיה לייצור שבבים ASML ההולנדית

הממשל האמריקאי מנסה למצוא את האיזון בין הגברת הלחץ על סין לבין שמירה על האינטרסים הכלכליים של החברות האמריקאיות. השימוש בכלל המוצר הישיר הזר (FDPR) עשוי לגרום לחברות ברחבי העולם לשקול הסרה של טכנולוגיה אמריקאית משרשראות האספקה שלהן כדי להימנע מההגבלות החדשות, דבר שעשוי לפגוע בחברות אמריקאיות נוספות.

פרשנים בבלומברג מעריכים שהמהלך של ביידן נועד לחזק את מעמדו הפוליטי ולדבר לבייס שלו, על מנת לעלות בסקרים. לשיטתם, מדובר במהלך פוליטי שמנסה להחזיר את ביידן למרכז הבמה ולהגביר את התמיכה הציבורית בו. עם זאת, חשוב לזכור שהמהלך לא יכול להתבצע לפני הבחירות הקרובות, ואם דונלד טראמפ יזכה בבחירות, הוא עשוי להפוך את ההחלטה.

העתיד של תעשיית הצ'יפים תלוי רבות בהחלטות המדיניות של הממשל האמריקאי והתגובה של בעלי הברית. במידה וההגבלות החדשות ייכנסו לתוקף, ייתכן שנראה שינוי במאזן הכוחות בשוק הצ'יפים העולמי. חברות טכנולוגיה גדולות יידרשו להתאים את עצמן למצב החדש ולמצוא דרכים לשמור על היתרון התחרותי שלהן.

המצב הנוכחי מציב אתגרים משמעותיים לתעשיית הצ'יפים, אך גם מציע הזדמנויות לחברות שמצליחות להתאים את עצמן לשינויים. בעוד שההגבלות החדשות עשויות לפגוע בטווח הקצר, הן גם עשויות לעודד חדשנות ופיתוח טכנולוגיות חדשות שיכולות לשנות את פני התעשייה בטווח הארוך.

לסיכום, הממשל האמריקאי נמצא במצב עדין כאשר הוא מנסה לשכנע את בעלי הברית להחמיר את ההגבלות על סין. ההגבלות הנוכחיות פגעו בחברות אמריקאיות ובסיניות, אך גם עוררו ביקורת רבה מצד תעשיית הצ'יפים האמריקאית שטוענת שההגבלות לא מצליחות לעצור את ההתקדמות הסינית כפי שהממשל קיווה. הממשל שוקל להשתמש בכלל המוצר הישיר הזר (FDPR) כדי להטיל פיקוח על מוצרים זרים שמשתמשים בטכנולוגיה אמריקאית, ולהגביר את הלחץ על סין. ההשפעות של הצעדים האלו יהיו ניכרות בכל רחבי תעשיית הצ'יפים ויקבעו את הכיוון העתידי של התעשייה.

 

 

מקורות:

הוול סטריט ג'רנל

בלומברג

פייננשל טיימס

יאהו פייננס

פוקס ביזנס

סי אן אן

רויטרס

ניו יורק טיימס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק בחלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן